lunes, 16 de octubre de 2017

Ressenya: El secret de les cinc llegendes

El secret de les cinc llegendes

Resultado de imagen de el secret de les cinc llegendes ressenya enGiménez, Llorenç (2007). El secret de les cinc llegendes. Alzira: Bromera ("El micalet galàctic", 127), 64.

L'autor del llibre és Llorenç Giménez nascut a Alfafar en 1954. Va estudiar magisteri i després d'aprovar les oposicions i treballar uns anys de mestre, va decidir dedicar-se a temps complet a una de les seues aficions i pel que molta gent el coneix, contacontes. Açò li ha permés investigar sobre la tradició de la literatura popular i poder portar-la a tots els racons del nostre país i comarca.

D'aquest treball podem destacar algunes de les seues obres com: Rondalles de la Ribera (1993), El fantasma dels ulls blaus (1996), La mona i la palmera cocotera (1997), Les endevinalles de Llorenç (1997), totes elles escrites amb la col•laboració de Leonard Torres. Entre les últimes publicacions podem destacar Els embarbussaments de Llorenç (2001), Les cançons de Llorenç (2003) i Oficis de la rondalla (2003), a més de les obres publicades en la col•lecció "El Micalet Galàctic", El secret de les cinc llegendes (1994), Els animals agraïts (1999) i Els acudits de Llorenç (2003).

La il•lustradora del llibre és Esperança Martínez Molina, nascuda a Alcoi en 1960 i graduada en disseny gràfic per l'escola d'Art d'Alcoi. Es dedica al disseny gràfic en l'àmbit de l'edició i actualment ho compagina amb la il•lustració de llibres de narrativa infantil i juvenil. Dels últims treballs es pot destacar Pirata i El secret de les cinc llegendes.

El llibre redacta una llegenda contada per un home gran al protagonista, un nen. Aquesta llegenda parla de la nit de Sant Joan, portes secretes en un castell, una princesa encantada, processons, escales de graons rojos, pous, donyets, cordes i claus. Elements necessaris per a encontrar un tresor. Sols hi ha un únic problema, tan sols ha de fer-ho en dotze segons, abans que l'atrape la processó. En cas de no ser així, quedarà empresonat al castell. Açò fa que el nen s'endinse al castell la nit de Sant Joan, per intentar aconseguir el tresor, cosa que el conduïx a contar cinc llegendes, una per cada graó imparell de l'escala.
Ens conta "Sanxa" la història d'un pastor i una serp que explica l'origen del Pla de Sanxa. "El miracle de l'aigua" la qual relata la transformació d'una donzella en sirena gràcies a un donyet marí. "Muskilda i Queralt", narra la separació de dues ermitanes de la Costera que sempre estaven discutint. "La cova del canelobre", exposa el cas d'una família que té un tresor amagat a la cova del Canelobre, lloc que es coneix com el Cabeço d'or. "Les bruixes de la Plana", conta la història d'unes bruixes que castiguen o premien a qui els seguisca una cançó, depenent si els agraden els versos que han fet.
Contades les llegendes, el nen està molt prop del tresor però de sobte li ix un donyet. Aquest li recita una endevinalla i el nen ha d'encertar-la si vol el tresor: El llibre que tenim a les mans.

És un llibre destinat per a nens a partir de 8 anys. Comptat amb primera persona, fet que fa que el xiquet s'identifique amb el protagonista. Narra una història de ficció però versemblant. Un realisme ingenu, propi dels xiquets de 8 anys. A més a més, utilitza jocs de llenguatge, com endevinalles i cançons. A banda de llegendes, on es descobrixen pobles diferents de la nostra comunitat i narracions de tradició popular pròpies de l'edat.
Utilitza una estructura narrativa amb l'argument dinàmic i molta acció. Té un format de butxaca, amb cobertes fines i sense plastificar, molt paregut als llibres d'adults i una il•lustració sense color per cada tres pàgines de text.

Tan sols hi ha un personatge principal, un nen, narrant la història en primera persona. Això no obstant, a les llegendes encontrem personatges femenins transformats. Princeses en cabres o sirenes, bruixes, o ermitanes que es barallen. Però les aventures de la història i les coses perilloses les fa el protagonista, un nen. És a dir, no li donen importància al paper femení per a lliurar batalles o endinsar-se i superar reptes.

La història es desenvolupa en el poble del nen, més exactament dins d'un castell que sols s'obri la nit de Sant Joan. Totes les aventures ocorren durant la processó dels donyets que dura dotze campanades. Però el protagonista conta que està pensant i ensenyant-se les històries des de la nit de Sant Antoni. Una història ràpida que fa que el lector es pose al lloc del protagonista, creant unes ganes de seguir llegint i veure si és capaç d'eixir del castell. Un fet molt important durant l'etapa dels 8 o 9 anys als 11, ja que durant eixes edats es formen futurs lectors o xiquets que no els agrade la lectura.

No hay comentarios:

Publicar un comentario